Home  >  Laptop beeldscherm defect

Laptop beeldscherm defect

Is uw laptop beeldscherm defect?
Bij een defect beeldscherm kun je zelf al een eerste diagnose stellen van de oorzaak van het mankement, door simpel naar het beeld te kijken. Je kun zo al goed bepalen welke reparatie nodig is: vervanging van de LCD-inverter, van het beeldscherm(lcd), van de videokaart of misschien zelfs van het hele moederbord.

1. Het beeld blijft halverwege hangen

beeldscherm1
Het beeld blijft halverwege ‘hangen’: bijvoorbeeld de bovenste helft is juist, terwijl de onderste helft nog een ‘oud’ scherm vertoont. Als je druk uitoefent op de randen rond het beeldscherm kan het zijn dat het probleem verdwijnt.

Oplossing: Hoogstwaarschijnlijk is de LCD kabel defect. Laat deze vervangen door PC Support en je beeld is weer 100% in orde. In sommige gevallen is de oorzaak ernstiger en dient het gehele beeldscherm te worden vervangen.

2. Alle beelden hebben een rode gloed

beeldscherm2
De laptop functioneert naar behoren, maar alle beelden op je scherm hebben een rode gloed. Bovendien kan het in zulke gevallen gebeuren dat de backlight-verlichting na een tijdje ook uitvalt en je helemaal geen beeld meer hebt.

Oplossing: Sluit een externe monitor aan op uw laptop; deze zal waarschijnlijk wèl goed werken. Als dat zo is, is je LCD beeldscherm zelf defect.

3. Het beeld blijft heel erg donker

beeldscherm3
Het beeld blijft, direct vanaf opstarten, heel erg donker, misschien nauwelijks nog zichtbaar. Met een zaklamp erop schijnen maakt het beeld duidelijker zichtbaar. De laptop functioneert verder wel naar behoren.

Oplossing: . In zulke gevallen is het meestal de inverter die ‘op’ is of de backlight verlichting in het scherm zelf. Of de oorzaak is een kabelbreuk in de LCD-inverterkabel. Het kan namelijk zijn dat je beeldscherm dit gedrag alleen op bepaalde standen dit probleem vertoont. Check de kabels aan beide zijden van het inverterprintplaatje om een beter contact te maken. Als hierdoor het probleem niet verdwijnt is het waarschijnlijk te wijten aan de inverter zelf. Sluit een externe monitor aan op je laptop; deze zal hoogstwaarschijnlijk wèl goed werken.

4. Er komen alleen maar gekleurde verticale strepen in beeld

beeldscherm4 beeldscherm5

U krijgt dit beeld na opstarten van de laptop: een aantal verticale lijnen die van kleur veranderen zonder enig patroon. Als u wat druk uitoefent op het scherm, verandert het patroon en er kunnen dan ook horizontale lijnen optreden in het midden van het scherm.

Oplossing: Sluit een externe monitor aan op uw laptop; deze zal hoogstwaarschijnlijk wèl goed werken. Als dat zo is, rest u niets anders dan het scherm te laten vervangen.
Wanneer u zo’n weergave krijgt bij een nieuw beeldscherm dan is uw LCD Data-aansluiting (LVDS) niet compatibel. Dit betekent dat u een incompatibel scherm heeft en een ander scherm zult moeten (laten) installeren.

5. Er lopen enkele gekleurde verticale lijntjes door het beeld.

beeldscherm6
Dit voorbeeld komt vaak voor: op een dag zet je de laptop aan en er verschijnen één of enkele verschillende gekleurde verticale haarlijnen in beeld. Wanneer je het scherm beweegt kunnen sommige lijnen verdwijnen of er komen er juist meer bij.

Oplossing: Na aansluiting van een externe monitor zal blijken dat deze wèl goed werkt. Ook bij dit probleem is vervanging van het LCD beeldscherm de enige oplossing.

6. Er komen allemaal dezelfde, gelijkmatig verdeelde verticale lijnen in beeld.beeldscherm7

Het beeldscherm vertoont identieke verticale lijnen over het gehele scherm, zodra je het scherm inschakelt. Soms zijn deze lijnen blauw, soms rood of wit en soms worden ze breder.

Oplossing: Bij aansluiting van een externe monitor blijkt dat dezelfde lijnen zich hier ook voordoen. De oorzaak ligt daarom hoogstwaarschijnlijk bij een slechte videokaart. In dit geval zou dat een falend videogeheugen kunnen zijn. In veel laptops is de videokaart geïntegreerd in het moederbord; vervanging daarvan wordt dan een kostbare, zo niet onmogelijke zaak.

7. Het beeld vertoont rode vlekken

beeldscherm8
Bij het aanzetten van het scherm verschijnen deze rode vlekken. Bij het aansluiten van een externe monitor zult u dit probleem niet aantreffen. Toch is dit probleem niet te wijten het scherm, maar aan een defect tussen het moederbord en de onboard video of video connector.

Oplossing: In dit geval is vervanging van het moederbord de enige oplossing.

8. Eerst werkt het beeld gedeeltelijk, daarna met strepen, daarna vervaagt het  weer.

beeldscherm9 beeldscherm10
In dit geval werkt het linkerdeel van het scherm nog goed, maar is het rechterdeel geheel wit. Bij druk uitoefenen op het scherm verschijnen er verticale lijnen en na een poosje wordt het beeld beter, weliswaar met nog horizontale lijnen door het beeld, om vervolgens weer te gaan vervagen.

Oplossing: Bij aansluiting van een externe monitor is het beeld wèl goed. Vervanging van het LCD scherm zal dit probleem oplossen.

9. Alle kleuren zijn omgedraaid.

beeldscherm11
Na het opstarten vertoont het beeld geïnverteerde kleuren: waar een achtergrond zwart hoort te zijn is ie grijswit, wat blauw hoort te zijn is oranje, wat rood hoort te zijn is groen enzovoorts.

Oplossing: Vervanging van het LCD beeldscherm is de enige oplossing.

10. Er staat een brede witte verticale band in beeld.

beeldscherm12
Er loopt een brede witte verticale band door het beeld, direct vanaf het inschakelen.

Oplossing: Vervanging van het LCD beeldscherm is de enige oplossing.

11. Een klein deel van het scherm werkt goed, het overgrote deel niet.

beeldscherm13
Alleen de linkerzijde van het beeldscherm werkt goed.

Oplossing: In zo’n geval is er geen andere mogelijkheid dan vervanging van het LCD beeldscherm.